Apicius 164

 

 

Patina de cydoneis

Mala cydonia cum porris, melle, liquamine*, oleo, defrito coques et inferes, uel elixata ex melle.

 
 

 

Schotel van kweeperen

Kweeperen kook je met prei, honing, garum*, olie, ingekookte most en dien je zo op; of in honing gekookt.

 
 

Uitwerking

Wij zouden het zelf niet hebben verzonnen, maar afgaande op mijn eigen ervaring kan ik veilig stellen, dat er niet eens zoveel onverschrokkenheid voor nodig is om dit gerecht te maken en te genieten.
Ik gebruikte hiervoor een Marokkaanse tajine, waarin ik op een heel dun laagje olie een stevig bedje van gehalveerde en in stukken gesneden prei legde. Daarop kwamen de geschilde en in kwarten gesneden kweeperen. Het geheel besprenkelen met garum*, nog een scheutje olie, een paar eetlepels honing en evenveel ingedikt druivensap.
Op een matig vuur laten sudderen tot de kweeperen gaar zijn (een uur ongeveer) en voor het opdien nog even wat versgemalen peper erover. Dat was Apicius vergeten erbij te vermelden...

 
 

© www.apiciana.nl