Apicius 32

 

Cuminatum in ostrea et conchylia

Piper, ligusticum*, petroselinum, mentam siccam, cuminum* plusculum, mel, acetum et liquamen*.

 
 

 

Komijnsaus voor oesters en schelpdieren

Peper, lavaszaad*, peterselie, gedroogde munt, vrij veel komijn*, honing, azijn en garum*.

 
 

 

Uitwerking

Wrijf de kruiden fijn in een vijzel en leng ze aan met honing, azijn en een heel klein beetje garum*. Verse peterselie lijkt me in deze saus niet zo op z'n plaats, dus ik heb de gedroogde vorm gebruikt. Het kan ook heel goed, dat Apicius peterseliezaad heeft bedoeld. Wat de hoeveelheden betreft: het moet een komijnsaus worden, dus de komijn* mag gerust de boventoon voeren. Als je deze saus voor de perzikenschotel gebruikt, is het een pluspunt als ook de munt herkenbaar aanwezig is. De andere kruiden dienen als achtergrondkleur.

 
 

© www.apiciana.nl