HOME

ROMEINEN

EETGEWOONTEN

TAFELMANIEREN

MENU

KEUKEN

KOK

SMAAK

APICIUS

RECEPTEN

OVER MIJ

ARCHIEF

LINKS

 

 

 

 

 

 

 

De rijkere Romeinse huizen hadden een apart vertrek voor het bereiden van warme maaltijden, de culina. Archeologische vondsten en litteraire toespelingen geven ons een idee van de primitieve omstandigheden waaronder soms echte culinaire hoogstandjes werden gerealiseerd. Een verhoging van steen, waarop een open vuur van houtblokken brandde, met daarnaast soms een kleine houtgestookte oven, was het fornuis. Een grillrooster en een paar metalen ringen op pootjes stelden de kok in staat zijn aardewerken kookpotten of bronzen pannen op het vuur te houden. Stromend water en een keukenmachine, of een fatsoenlijk aanrecht bestonden zelfs niet in de verbeelding. Behalve die paar potten en pannen was de vijzel -mortarium- het belangrijkste gereedschap van de kok.
Armere Romeinen hadden geen keuken, misschien wel een klein komfoortje met een kookpot erop. De vele branden die Rome in de loop der tijden hebben geteisterd, bewijzen dat koken of stoken in de flatgebouwen -insulae- der armen een hachelijke onderneming was.

 
 

© www.apiciana.nl