Apicius 141

 

 

Patinam Apicianam sic facies

Frustra suminis cocti, pulpas piscium, pulpas pulli, ficetulas uel pectora turdorum cocta et quaecumque optima fuerint, haec omnia concides diligenter praeter ficetulas. Oua uero cruda cum oleo dissoluis. Teres piper, ligusticum, suffundes liquamen, uinum, passum, et in caccabum mittis ut calefiat, et amulo obligas. Antea tamen pulpas concisas uniuersas illuc mittes, et sic bulliat. At, ubi coctum fuerit, leuabis cum iure suo et in patellam alternis de trulla refundes cum piperis grana integra et nucleis pineis, ita ut per singula coria substernas diploidem, dein laganum similiter. Quotquot lagana posueris, tot trullas impensae desuper adicies. Unum uero laganum fistula percuties et super impones. Piper asparges. Ante tamen illas pulpas ouis confractis obligabis, et sic in caccabum mittes cum impensa. Patellam aeneam qualem debes habere infra ostenditur.

 
 

 

Patina Apiciana maak je als volgt

Stukjes gekookte varkensuier, gehakt van vis, gehakt van kip, gestoofde vijgenpikkers of borstvlees van lijsters en wat je maar voor lekkers bij de hand hebt, hak dat allemaal zorgvuldig fijn, behalve de vijgenpikkers. Klop rauwe eieren met olie los. Maal peper fijn, lavaszaad, giet er garum bij, wijn, zoete wijn, en doe dat in een pan om warm te worden, en bind het met zetmeel. Tevoren doe je evenwel al dat fijngehakte (vis)vlees erbij en laat je het zo koken. Maar, zodra het gaar is, haal je het eruit met saus en al en schep je het met een pollepel laagsgewijs met peperkorrels en pijnboompitten in een schotel, zo dat je er bij de eerste laag een dubbele lasagnaplak onder legt en verder telkens een enkele. Zoveel lasagnaplakken je erin legt, zoveel pollepels van het mengsel schep je er over. Prik in één lasagnaplak een stukje riet en leg die bovenop. Bestrooi met peper. Tevoren moet je trouwens het fijngehakte vlees met eieren binden, en zo in de pan doen met het kruidenmengsel. De bronzen schotel die je nodig hebt, wordt hieronder afgebeeld.

 
 

© www.apiciana.nl