Apicius 1

 

 

Conditi paradoxi compositio

Mellis p. XV in aeneum vas mittuntur, praemissis uini sextariis duobus, ut in coctura mellis uinum decoquas. Quod igni lento et aridis lignis calefactum, commotum ferula dum coquitur, si effervere coeperit, uini rore compescitur, praeter quod subtracto igni in se redit. Cum perfrixerit, rursus accenditur. Hoc secundo ac tertio fiet, ac tum demum remotum a foco post pridie despumatur. Tum <mittes> piperis uncias quattuor iam triti, masticis scripulos III, folii et croci dragmae singulae, dactilorum ossibus torridis quinque, isdemque dactilis uino mollitis, intercedente prius suffusione uini de suo modo ac numero, ut tritura lenis habeatur. His omnibus paratis supermittis uini lenis sextaria XVIII. Carbones perfecto aderunt [duo milia].

 
 

 

Bereiding van een verbazingwekkende kruidenwijn

Doe 5 kilo honing in een bronzen ketel, waar je tevoren ruim 1 liter wijn in hebt gedaan, om zo de wijn met de honing in te koken. Als het, op een zacht vuurtje van droog hout warm geworden, en met een garde al roerend aan de kook geraakt, tenslotte begint te bruisen, voorkom je dat het overkookt door er wijn bij te gieten, afgezien daarvan zakt het ook terug als je het van het vuur haalt. Eenmaal afgekoeld, zet je het opnieuw op het vuur. Dat herhaal je een tweede en derde keer en tenslotte schuim je het de volgende dag af. Dan <voeg je toe> 120 gram gemalen peper, 10 gram mastiek, 4,5 gram nardusblad en evenveel saffraan, 5 geroosterde dadelpitten met de dadels in wijn geweekt, nadat je er eerst wijn van de vereiste kwaliteit bij hebt gedaan om een glad mengsel te verkrijgen. Als je dit allemaal klaar hebt, doe je er 10 liter van een zachte wijn bij. Filter het door houtskool.

 
 

© www.apiciana.nl