Apicius 358

 

Aliter haedinam sive agninam excaldatam

Mittes in caccabum copadia. Cepam, coriandrum* minutum succides, teres piper, ligusticum*, cuminum*, liquamen*, oleum, uinum. Coques, exinanies in patina, amulo obligas. [Aliter haedinam siue agninam excaldatam] <agnina> a crudo trituram mortario accipere debet, caprina autem cum coquitur accipit trituram.

 
 

 

Een andere bereidingswijze voor gestoofd geitenvlees of lamsvlees

Doe de blokjes in een pan. Snipper een ui en wat koriander*. Maal peper, lavaszaad* en komijn*. Voeg garum<*, olijfolie en (witte) wijn toe. Stoof gaar, doe over in een platte schaal en bind het met zetmeel.

 
 

 

Uitwerking

Dit is wel een héél eenvoudige stoofschotel. Er wordt nauwelijks gesuggereerd dat het vlees aangebraden moet worden, dus misschien moeten wij die goede gewoonte ook maar achterwege laten. Ui en koriander* , de zogeheten "drie pepers", garum*, olie en wijn erbij en klaar is de saus.

Toch is dit gerecht juist door de frisse puurheid ervan heel aantrekkelijk.

 
 

© www.apiciana.nl