|
Cucurbitas more Alexandrino
Elixatas cucurbitas exprimis,
sale asparges, in patina compones. Teres piper, cuminum, coriandri
semen, mentam uiridem, laseris radicem, suffundes acetum. Adicies
caryotam, nucleum, teres, melle, aceto, liquamine, defrito et
oleo temperabis, et cucurbitas perfundes. Cum ferbuerint, piper
asparges et inferes.
|
|
|
Courgettes op Alexandrijnse
wijze
Knijp de gekookte courgettes uit,
bestrooi ze met zout en leg ze in een schotel. Maal peper, komijn, korianderzaad,
verse munt, de wortel van laser, giet er azijn bij. Voeg dadels
toe en pijnboompitten, maal, leng aan met honing, azijn, garum, ingekookte
most en olie, en giet het over de courgettes. Als ze aan de kook
zijn gebracht, strooi je er peper over en dien je het op.
|
|
|
Uitwerking
In onze tijd is het aanbod van groente uit
de familie der Cucurbitaceae beslist veel groter dan in de dagen van Apicius.
Veel daarvan hebben wij aan de ontdekking van Amerika te danken. Natuurlijk
maakt dat het voor ons bijna onmogelijk om te achterhalen voor welke pompoenachtige
plant dit recept oorspronkelijk bedoeld is. Ik stel daarom voor dat wij
van dit nadeel een voordeel maken, door de vrijheid te nemen eens heerlijk
aan het experimenteren te slaan.
De volgorde van de ingrediënten en de genoemde bewerkingen geven
aan dat het een gladde saus moet worden, waarmee je de groente moet kunnen
overgieten. Door de dadels en pijnboompitten wordt het echter al gauw
een soort van pasta. Moeilijk vloeibaar te krijgen, omdat met name de
azijn en de garum te sterk van smaak zijn om naar hartelust mee aan te
lengen.
Wat ik in mijn eerste experiment met dit recept heb gedaan, is met deze
pasta een paar kleine patissons (eerst uithollen en 10 minuten koken)
vullen. De combinatie van smaken was pittig/zacht, eenbeetje oriëntaals.
Een volgende keer zal ik de dadels en pijnboompitten niet fijnmalen, om
een wat frivoler beet aanhet gerecht te geven.
|
|
|
|
|