Apicius was tijdens zijn leven (42 v.C -
37 n.C) al een legende. Waarheid en mythe rond zijn persoon zijn dan
ook moeilijk uit elkaar te houden. Hij was geen ‘kok’, zoals
wel eens verondersteld wordt, maar een zeer vermogende Romeinse burger.
Hij verkoos niet een voor zijn stand gebruikelijke levensvulling, een
politieke loopbaan of het bestaan van landjonker, en wijdde zich ook
niet aan filosofie of literatuur. In plaats daarvan deed hij iets wat
in zijn tijd niet uniek was, maar waar de meeste Romeinse schrijvers
die wij kennen met onverhuld misprijzen over hebben geschreven: hij
werd één van de grondleggers van de gastronomie. Van hem
wordt verteld dat hij zijn hele vermogen daaraan heeft besteed, er boeken
over heeft geschreven en waarschijnlijk ook anderszins zijn kennis en
passie met anderen heeft gedeeld. Zijn naam leeft voort in enkele gerechten,
hij geldt als de uitvinder van de ‘foie gras’ en een omvangrijke
verzameling recepten uit de 4e eeuw n.C draagt de naam van Apicius.
Tot op de dag van vandaag siert zijn naam de gevels van tientallen restaurants.