Griesmeelbrei of tisana-soep maak
je als volgt
Was de gort of de griesmeel,
die je een dag hebt laten wellen, al wrijvend. Doe in een pan
op hoog vuur. Zodra het kookt, doe je er voldoende olie bij en
een klein bosje dille, gedroogde ui, bonenkruid en een soepschenkel,
zodat die voor de soep meekoken. Doe er verse koriander, samen
met zout fijngemalen, bij en breng aan de kook. Als het flink
heeft staan koken, haal je het kruidenbundeltje eruit en breng
je de tisana over in een andere pan, om te zorgen dat het niet
aanbrandt. Roer he tglad en wrijf het door een zeef in weer een
andere pan op de soepschenkel. Maal peper, lavaszaad, een beetje
gedroogde polei, komijn en sil frictum. Giet er honing
bij , azijn, defritum, garum, giet terug in de pan zo dat de
soepschenkel goed bedekt wordt. Laat het pruttelen op een zacht
vuurtje.