Apicius 184

 

 

Lenticulam de castaneis

Accipies caccabum nouum, et castaneas purgatas diligenter mittis. Adicies aquam et nitrum modice, facies ut coquatur. Cum coquitur, mittis in mortario piper, cuminum, semen coriandri, mentam, rutam, laseris radicem, puleium, fricabis, suffundis acetum, mel, liquamen, aceto temperabis et super castaneas coctas refundis. Adicies oleum, facies ut ferueat. Cum bene ferbuerit, tudiclabis [ut in mortario teres]. Gustas. Si quid deest, addes. Cum in boletar miseris, addes oleum uiridem.

 
 

 

Linzensoep van kastanjes

Neem een schone pan, en doe daar de zorgvuldig schoongemaakte kastanjes in. Voeg water toe en een beetje zuiveringszout, breng aan de kook. Wanneer het kookt, doe je in de vijzel peper, komijn, korianderzaad, munt, wijnruit, duivelsdrek, polei, wrijf fijn, giet er azijn bij, honing, garum, leng aan met azijn en giet het over de gekookte kastanjes. Voeg olie toe, breng aan de kook. Als het flink staat te koken, klop je het tot puree. Proef. Als er iets mist, voeg je het toe. Wanneer je het in een opdienschaal doet, voeg je verse olie toe.

 
 

 

© www.apiciana.nl