Apicius 160

 

 

Patina de sorbis calida et frigida

Accipies sorbas, purgas, in mortario fricabis, per colum colabis. Cerebella eneruabis quattuor cocta, mittes in mortario piperis scripulos VIII, suffundes liquamen, fricabis. Adicies sorba, in se contemperabis, frangis oua VIII, adicies cyathum liquaminis unum. Patinam mundam perunges et in thermospodio pones, et sic eam impensam mittes, ac subtus supra thermospodium habeat. Cum cocta fuerit, piper minutum aspargis et inferes.

 
 

 

Patina van peerlijsterbessen zowel warm als koud

Neem peerlijsterbessen, schil ze, wrijf ze fijn in een vijzel, druk ze door een zeef. Verwijder de harde delen uit vier gekookte hersenen, doe in een vijzel 10 gram peper, giet er garum over, wrjif fijn. Doe de sorben erbij en meng goed door elkaar, breek acht eieren, voeg een halve dl garum toe. Vet een schone schotel in en zet die in het thermospodium, en doe het mengsel erin, en zorg dat het van onder en boven een thermospodium heeft. Als het gaar is, bestrooi je het met fijngemalen peper en dien je het op.

 
 

 

© www.apiciana.nl