Apicius 142

 

 

Patina cotidiana

Accipies frustra suminis cocta, pulpas piscium coctas, pulpas pulli coctas. Haec omnia concides diligenter. Accipias patellam aeneam, oua confringes in caccabum et dissolues. Adicies in mortarium piper, ligusticum, fricabis, suffundes liquamen, uinum, passum, oleum modice, reexinanies in caccabum, facies ut ferueat. Cum ferbuerit, et obligas. Pulpas quas subcultrasti in ius mittis. Substerne diploides patinam aeneam, et trullam plenam pulpae, et disparges oleum et laganum pones similiter. Quotquot lagana posueris, tot trullas impensae adicies. Unum laganum fistula percuties, in superficiem pones. A superficie uersas in discum, piper asperges et inferes.

 
 

 

Patina voor alledag

Neem stukken gekookte varkensuier, gekookte fijngehakte vis, gekookte fijngehakte kip. Snij dat allemaal zorgvuldig fijn. Neem een bronzen schotel, breek eieren in een pan en klop ze los. Doe in de vijzel peper, lavaszaad, wrijf fijn, giet er garum bij, wijn, zoete wijn, een beetje olie, doe het over in de pan, breng aan de kook. Als het kookt, bind het dan. Doe het gehakt dat je fijngesneden hebt in de saus. Bedek de bodem van de bronzen schotel met een dubbele lasagnaplak, en een volle pollepel van het gehakt, en sprenkel er olie op en leg er weer een lasagnaplak op. Zoveel lasagnaplakken je erin legt, zoveel pollepels van het mengsel schep je er over. Één lasagnaplak doorboor je met een stukje riet en die leg je er bovenop. Stort het gerecht ondersteboven op een platte schaal, bestrooi met peper en dien op.

 
 

 

© www.apiciana.nl