Apicius 140

 

 

Patinam ex lacte

Nucleos infundes et siccas - echinos recentes iam praeparatos habebis -, accipies patinam, et in eam compones singula infra scripta: mediana maluarum et betarum et porros maturos, apios, holus molle, haec uiridia elixa, pullum carptum ex iure coctum, cerebelIa elixa, lucanicas, oua dura per medium incisa. Mittes longaones porcinos ex iure Terentino farsos, coctos, concisos, iecinera pullorum, pulpas piscis aselli fricti, urticas marinas, pulpas ostreorum, caseos recentes. Alternis compones, nucleos et piper integrum asparges. Ius tale perfundes: piper, ligusticum, apii semen, silfi. Coques. At, ubi cocta fuerit, lactem colas, cui cruda oua commisces ut unum corpus fiat, et super illa omnia perfundes. Cum cocta fuerit, <addes> echinos recentiores, piper asparges et inferes.

 
 

 

Patina op basis van melk

Week pijnboompitten en droog ze - zorg dat je verse zeëegels klaargemaakt hebt -, neem een schotel, en leg daarin de volgende ingrediënten: bladribben van kaasjeskruid en snijbiet en volgroeide prei, selderij, zachte kool, dit alles vers en gekookt, uitgebeende kip in eigen jus gaar geworden, gekookte hersenen, Lucanische worstjes, gehalveerde hardgekookte eieren. Doe er varkensworst met een Terentijnse vulling bij, gekookt, in stukken gesneden, kippenlevertjes, gehakt van gebakken asellus, zeenetels, gehakt van oesters, verse kaas. Leg het in laagjes, bestrooid met pijnboompitten en peperkorrels. Giet er de volgende saus over: peper, lavaszaad, selderijzaad, duivelsdrek. Laat gaar worden. Maar, als het eenmaal gaar is, zeef dan melk en meng er rauwe eieren door tot het één geheel is, en giet dat over al die ingrediënten heen. Als het gaar is, voeg dan verse zeëegels toe, bestrooi met peper en dien op.

 
 

© www.apiciana.nl